Onderlinge competitie 2018

Onderlinge competitie Gelderse Grasparkieten Club

Het is traditie geworden bij de GGC om voor de zomervakantie de dames de kans te geven om zich op de catwalk te presenteren. Op zaterdag 16 juni waren ze dan ook in alle kleurslagen en leeftijden present in Brummen om keurmeester Wim van Lokven te laten vallen voor hun charmes. Deze tijdelijke sluiting van het seizoen vieren de GGC-leden dan ook met een heerlijke barbecue en salades zodat ze zich na de vakantie weer kunnen storten op deze spannende competitie. Voor enkele leden was de vakantie al begonnen waardoor de opkomst niet helemaal volgens de verwachting was. Ook zijn er natuurlijk altijd persoonlijke aangelegenheden waardoor het deelnemen met de vogels een keer overgeslagen moet worden. Zo had ik persoonlijk ook een familiedag waardoor ik niet present kon zijn met mijn poppen. Eén van de voordelen van een partnership, je partner kan de dames in Brummen dan wel laten schijnen. Er waren 13 leden die hun vogels in hadden gezonden waarvan 9 leden met het maximale aantal van vier vogels.

Wim van Lokven selecteerde de twintig beste vogels en deze werden op rij geplaatst op de middelste en onderste planken van de regalen.  Zijn keuzes werden door hem toegelicht voor het publiek tijdens het op rij zetten van de vogels. Speciaal werd aandacht besteed aan vogels met in verhouding te lange staart- en vleugelpennen. Ook vogels die de vleugels laten hangen naast het lichaam waardoor de belijning niet standaardmatig is. Een storende optische fout net als flecky.  Een aandachtspunt van de leden en de technische commissie waarover in Brummen door Wim Hattink een interessante lezing is gegeven enkele maanden geleden. Een leerzame ochtend waarbij de leden van dichtbij konden zien hoe de beste vogels uiteindelijk op de bovenste plank terecht kwamen. Enkele vogels werden nog even extra onder de aandacht gebracht waaronder een overgoten vogel speciaal voor de mooie kleur van deze kleurslag, qua formaat mocht deze vogel in haar geheel wel wat forser. Een grijsgroene opaline pop etaleerde een goede stijl en type maar het ontbrak haar aan de blik naar beneden. Een grijsgroene vogel van een uitstekend formaat liet het dan weer liggen m.b.t. de vleugel en staart.

Resultaten 

Beste en eerste geplaatste pop was de vogel van het partnership van Amelsvoort/Reijnders, een dubbelfactorige spangle met een prima stokstand en lichaamsverhoudingen.

 

Tweede was een grijsgroene spangle van Ronald Dokter, een vogel die dit jaar al vaker op de voorgrond stond en zijn eigenaar regelmatig laat glimlachen.

 

Derde was een donkergroene cinnamon pop van Ard Veldt, een massieve pop helaas liet de achtervulling en de overgang nek-schouder wat te wensen over.

 

Op de vierde plaats een grijsgroene opaline pop van Hans Geutjes, geen grote vogel maar wel alles in verhouding, een iets schonere kopbeverdering zou haar goed staan.

 

Op de vijfde plaats een lutino pop van Henk van Dort, een vogel met een mooie houding en voorwelving, de kleur was goed. Vogels in haar geheel zou forser mogen.

 

Free Wisseborn was weer aanwezig na tragische familieomstandigheden en de zesde plaats deed hem goed met een grijsgroene pop, die op onderdelen nog wel iets meer mag hebben.

 

Op plaats zeven een lichtgroene van Bertus Roerdink, deze pop toonde zich zeer goed had echter iets te weinig body.

 

Op plaats acht en negen twee kuif vogels van Ronald Dokter, deze lutino pop was uitzonderlijk mooi in bouw en type maar op de fysieke kwaliteiten nog net wat minder dan de normale vogels.

 

En op de tiende plaats een grijsgroene cinnamon pop van Hans Geutjes, die op enkele onderdelen nog wel iets meer mag krijgen.

Het verslag is een coproductie van Gerard Peters (Foto’s), Henk van Dort en Henk Fidder en Peter van Amelsvoort.